neděle 5. října 2008

Vietnamsky pelmel



Dorazily mi cestovatelske posily. Se Zdenkou jsme zamirili nejprve na jih do centralniho Vietnamu, pres kopecky u Ninh Binh do historickych mest Hue a Hoi An. Osvedcilo se nam pujcovat si kola, jsme tak vice chraneni proti nabizecum dalsich prepravnich prostredku a soucasne si tak muzeme udrzet alespon trochu odstup od nejbeznejsich turistickych tras a zabehlych schemat mistniho turistickeho prumyslu (volani "hello, motorbike", "hello please come in", "hello where are you from.." je neustale stejne jako nabidka ruznych organizovanych tour od mistnich cestovek, veskere nabizeni se ale vzdy udrzi v pratelske rovine). I za cenu toho, ze obcas zabloudime mezi ryzovymi poli a misto Unesco hrobky nalezneme katolicky kostel s cinskym drakem v pruceli. Zdejsi kostelnik nam ukazoval, kudy do podzemni krypty vyuzivane za valky propadly strely a bomby - krvava historie uz od staroveku pres vetsinu 20.stoleti dramaticky zasahla mistni lidi i krajinu. A krajina je to prirodne pestra, dlouhe kilometry plazi i neprostupne zelene kopce. Jsme zde neustale na "original" vietnamskych trzistich. Byl to historicky omyl snazit se naroubovat komunismus na narod s dusi obchodnika a podnikatele. Pokud pojedete do Vietnamu, nevozte si s sebou zadne obleceni. Tricka tu nabizeji za 1 USD jako vychozi cenu, a to jste jeste nesmlouvali. Muzete si zde nechat usit elegantni saka, kostymky, saty ci kabaty presne na miru, za zlomek evropskych cen. Vietnamske zeny chodi po ulicich vkusne a moderne oblecene ... anebo v nocnich kosilich, na nohu trepky-vietnamky. Mistni kuchyne je bohata, pestra, chutna a levna. Ji se tu prakticky vse - kdyz pujdete na trziste, davejte pozor, at na vas z nejake nadoby neco nevyskoci - zivi raci, krabi, hadi, zaby a dalsi. Ale neni treba se poustet do extremu, obed ve forme vydatne nudlove polivky s (kurecim/veprovym) masem a zeleninou je za maximalne 25 korun, stejne tak plna miska ryze s rozlicnymi prilohami. Ve vietnamskych restauracich se citite jako opravdovy host, servis je nekdy az extremne pozorny a usluzny. A styska-li se vam po evropske kuchyni, vezte ze z dob francouzske kolonizace zde zustaly na menu takove veci jako bagety a palacinky.
Vietnamske zeleznice

Vietnamka Linda poprver ochutnava pivo - plzenske - v "ceske" restauraci v Hanoji

Žádné komentáře: