úterý 14. října 2008

Nad salkem cinskeho caje

Za ten cas, ktery mam v Cine k dispozici, neni mozne poznat tuto zemi, neni mozne poznat ani jednu celou jeji provincii. Takze prosim vezte, ze jsem se doposud pohyboval v severozapadni casti provincie Yunnan, ktera se nachazi na JZ Ciny. Taktez veskere me nize popisovane poznatky se tudiz budou vazat k teto lokalite.

Musim napsat, ze muj uvodni trochu rozpacity dojem z teto zeme se postupne dost vyrazne vylepsil. Nas prvni cely den v Cine nam vyslo stravit ho ve meste Kunming, o nemz jsem drive pranic neslysel. Ocekaval jsem spinave centrum Yunnanu, v jehoz ulicich se denne macka pres milion Cinanu. Znacne bylo nase prekvapeni, kdyz jsme se prochazeli mestem, jehoz centrum si nezada s Hong Kongem ci downtown Los Angeles. Siroke prostorne ulice lemovane stromoradim, nova automobilova flotila a moderni autobusy, ktere maji vyhrazeny vlastni jizdni pruh. Dalsi pruh je vyhrazen pro cyklisty a spektrum dopravnich prostredku doplnuje mnozstvi elektromopedu. I chodci maji dost prostoru a mohou relaxovat v rade upravenych parku. Moderni vyskove budovy a luxusni obchody. Ale atmosferu mesta netvrori jen architektura - a Cinani byli k nam doposud vesmes velmi mili. Dost casto jsme ztraceni a snazime se na neco doptat. Ochotu pomoci zpravidla limituje pouze (za to vyrazne) jazykova bariera. Jako pozornost mistnich k zakaznikum uvedu nasledujici priklady: nocni autobus dorazi do mesta brzy nad ranem, ale poklidne zastavi na svem stanovisti a necha pasazery dospat dokud se nerozedni. V restauracich nam pozorne a zdarma dolevaji piti (nejcasteji caj, ale i jine napoje). Udaly by se takoveto veci v CR? Samozrejme, jiste rezervy zde zustavaji. Ani tady auta nedavaji prednost chodcum pri odbocovani. Ani kampan pred olympijskymi hrami nemohla odnaucit Cinany plivat. Ve vyse zminenem dalkovem autobuse nema Cinan problem zapalit si cigaretu a nedopalky hazet na zem. A mistni zachody jsou legendarnim tematem vypraveni cestovatelu: velikym uspechem je, ma-li zachod dvere, zachodovou misu jsme zde doposud potkali jedinou a koukali na ni jak na zjeveni. Zpravidla se jedna o diru ci kanalek v zemi a kabinky jsou otevrene, tzn. vidite ostatni tvorici sve dilo (a u toho klidne telefonuji z mobilu... vice detaily vas jiz nebudu obtezovat). Psal jsem minule, ze Cinani maji cislovky shodne s nasimi ... nikoliv ovsem uz ukazovani na prstech. Takze pokud ukazete jednu ruku s natazenym palcem a ukazovackem, nedostanete 2 ale rovnou 8 (pro Zdenku legendarnich) pekingskych kachen:-)

Je jasne, ze vyse zmineny poradek je tvrde vykoupeny, srouby jsou zde zda se utazene vice nez ve Vietnamu. V ulicich vidite dozirajici policajty, a to jiste armady dalsich hlidaji chovani obyvatel v civilu. Ekonomicky vzestup Ciny bude stat na tvrde praci masy lidi v bidnych podminkach, to je Cina, kterou jako turisti neuvidime. Ale faktem zustava, ze ekonomicka sila teto zeme je zde videt. Mimojine i na velikem mnozstvi velmi slusne zajistenych cinskych turistu, kteri cestuji a obdivuji pamatky sve zeme. Pokud budete planovat cestu do Ciny, zjistete si hlavne, kdy maji Cinane svatky a prazdniny. O tech dnech bude totiz vas postup dramaticky stizen.

Z ceska zname kure sedmi pokladu a osmi tajemnych chuti ani zdaleka neni tim, co ve skutecnosti nabizi cinska kuchyne. Kdyz se zapoctou vsechny regionalni speciality a vlivy sousednich kultur, jednalo by se o neuveritelne sirokou paletu chuti, tvaru, barev. Konecne jsem pochopil, proc Cinany neoslnite nasimi knedliky, a tez ze nase bramboraky nejsou zas takovym svetovym unikatem. Na knedliky jsou Cinani totiz specialisti a nase kynute s ovocem jsou jen jednou z mnoha polozek. Ano, zivime se zde hulkami, nejde jinak. Vyhodou vsak je, ze clovek nemusi resit, co se potrati na trati mezi miskou a usty (kterouzto vzdalenost je vhodne udelat po cinskem vzoru co nejkratsi) - Cinani bezne odkladaji kosti a jine nepozivatelne casti na stul. V restauracich stredni tridy maji menu i v anglictine nebo obrazky jidel. Pokud jdete do lidovky, ukazete na jidlo, ktere ma nekdo okolo, na vystavene suroviny, ktere chcete dostat ke sve misce ryze ci nudli, nebo se proste posadite a nechate majitele podniku, at vam naserviruje podle sebe (odkyvate prvni nabidku v plynne cinstine, kterou vyrkne). V takovych skutecne cinskych lidovych jidelnach dostanete jidlo za neuveritelnych 5 yuanu, coz je asi 12 korun, a najite se dobre. Katastrofou oproti tomu zustavaji mistni "supermarkety" s tisicem regalu susenek a instantnich pokrmu ... a koupit neco, co by neobsahovalo suseny mliko prakticky nelze. Dejte si za me prosim jakykoli cesky syr..:-)

Moje mistni internetove pripojeni je pomale, nevim, zda je to kvuli dratum nebo jestli cinska vlada lusti moje zpravy k vam. Proto aspon pro ted rezignuji na posilani fotek a budu rad, kdyz k vam propasuji tento text. Tesim se, ze jiz celkem brzy vam budu moct nabidnout nejake cinske fotky nazivo.

Žádné komentáře: