pondělí 22. září 2008

San Francisco

Zdravim vas ze San Francisca. Tato zprava bude rychla a strucna, neb zde mam zatim nejhorsi pristup k verejnemu internetu, zlata Bolivie, Paraguay. Americani maji internet doma a na cestach si vozi vlastni notebook. Hodina me stoji 7 dolaru... Ale zrovna ted mi chlapek od vedlejsiho stroje daroval zbytek sveho kreditu, pul hodina k dobru, wow!

Naprosto neekologicky ale po americku jsem si v Los Angeles pujcil auto. Elegantni Hyundai Elantra me spolehlive povozila po kalifornskych dalkach a poslouzila dobre i jako nocleziste. Kdyz mi v pujcovne auto predali, stal za mnou jiz dalsi vuz nazhaveny k odjezdu, tak jsem nemel moc casu a prostoru na manevrovani. Jelikoz manual nikde, musel jsem se zeptat zamestnance z pujcovny, ktera pozice radici paky je pro jizdu dopredu (jine auto nez s automatickou prevodouvkou tu proste nesezenete). Chudak, musel si myslet, ze jsem prave slezl ze stromu a ze sve auto uz nikdy neuvidi... Postupne jsem objevoval na sve Hyundai ruzne vychytavky. Naposled mi horolezec v Yosemitu prozradil, ze me auto ma tez tempomat. A tak se zacala pri jizde flakat i prava noha.:-)


Projel jsem silnici c.1 mezi L.A. a San Franciskem po pobrezi, ruce na volantu se rozhodne neflakaly a oci nenudily. Ostre utesy padajici do kristalove ciste vody Pacifiku. Kdyby se vzala Kalifornie samotna, zaradila by se do prvni desitky nejrozvinutejsich zemi sveta, nekam po bok Italie. Na sve ceste jsem videl urodne sady osetrovane nejmodernejsi technikou, ropne rafinerie, dalnice ctyr ale misty i sesti proude kazdym smerem, slozite viadukty. Minul zname "Silicon valley" cestou k zaoceanskemu pristavu v zalivu San Francisca.


Jsou lide, kteri ziji v Americe leta a po celou dobu se snazi pochopit Americany. Bylo by naivni se domnivat, ze by se mi to povedlo za par dni turistickeho pobytu. Snad jen tedy nejaka drobna pozorovani bez zaruky, ladu a skladu: Cokoli bylo na svete vynalezeno, o cem se ma vseobecne za to, ze to usnadnuje zivot, toho Americane jaksi poslusne vyuzivaji. At uz se jedna o pitome piti brckem, fast foody, automatickou prevodovku, platebni karty, zivot na uver... Americky zivotni styl je hodne drahy, a tak neni divu, ze i kdyz bezpochyby hakuji hodne a jejich produktivita prace je vysoka, maji problemy vse uhradit. Obyvatele tohoto kraje se na sebe skutecne usmivaji. I na precpanych stezkach NP Yosemite je to same "excuse me" a "thank you", kazdy velmi peclive hledi, aby druheho snad nejak neomezil. Nevim, jestli jsou skutecne takovi, ci zda je to jen spolecenska maska; nekomu z nas to muze pripadat jako raj na zemi, jineho by to mohlo iritovat... At tak ci jinak, i pres zakony z posledni doby, ktere postupne oklestuji americkou svobodu, presvedceni, ze kazdy ma pravo zit si podle sveho, pokud respektuje zakony a nezasahuje do svobody druhych, bude stale jeste pro vetsinu mistnich silnym atributem jejich predstavy o "americkem snu". A proto zde naleznete neprebernou smesici lidi vyznavajicich totalne odlisne zivotni styly a alespon v Kalifornii se zkratka nikdo nepozastavuje nad tim, jak a s kym si zije nekdo druhy.

Na zaver jedno obligatni foto, kdo nema rad kyce, primhouri oci:-)

Žádné komentáře: