středa 17. září 2008

Los Angeles

Mili pratele, zdravim vas z "L.A.", dekuju za mile zpravy od vas. Na sve ceste na sever jsem mel jeste par hodin na ochutnavku hlavniho mesta Peru. Zarivymi barvami hrajici peruanske textilie, kterymi preteka kazdy obchudek se suvenyry, jaksi kontrastovaly s sedou realitou moji Limy, zahalene do nizkych mraku a smogu. Zapasil jsem s mistnim pokrmem cebiche, kteryzto se ukazal byt vrchovatym talirem ze studenych pikantnich marinovanych rybich platku a roztodivnych plodu more (div ze se to vse jeste nehybalo). Kdyz jsem v zoufalosti pozadal slecnu servirku o kousek chleba, zavrtela hlavou a pak mi prinesla jeste jednu mazlavou sladkou bramboru. Bylo mi lito toho, co musela odnest, coz bylo doprovazene v nasi rodine legendarni vetou "pica mucho" a soucitnym pohledem, ze to bylo holt na neboheho gringuita prilis palive.

Nasledoval osmihodinovy prelet do jineho sveta. Nakonec jsem i ja, mlady, svobodny a nezamestnany, navic priletajici z kokoveho kralovstvi, byl vpusten na vysostnou pudu Spojenych statu americkych. Predchazela tomu opetovna procedura foceni a otisku prstu a ne zrovna prijemne otazky pohranicniho oficira.

Priletet z Latinske Ameriky do USA byl dost velky sok. Asi tak jako skocit z jara rovnou do podzimu:-) Nemyslim ovsem zdaleka pocasi ani fakt, ze ceny jsou zde stejne jako v Bolivii, ale misto v bolivanos jsou v USD. Rozdil v zivotni urovni a stylu je propastny.

Stravil jsem zde 2 noci v zidovske rodine Donny a Matta Chazanovych, ktere jsem zkontaktoval pres mezinarodni sit http://www.couchsurfing.com/. Prijali me velice mile, jako clena rodiny. Los Angeles je veliky konglomerat mensich sidel srostlych dohromady. V nedeli jsme jeli na vyjizdku na kolech na plaze v oblasti Venice a Santa Monica. Naprosto souhlasim s tvrzenim, ktere mi pred casem rekla o Kalifornii jedna Americanka: "bez ohledu na to, jaky jsi blazen, muzes si byt v Kalifornii jisty, ze nekde velmi blizko tebe se nachazi jeste vetsi blazen." Na pobrezni promenade v Santa Monica proste jen koukate na lidi a zasnete, co je vse vubec mozne.
Vstoupil jsem na pudu Hollywoodu a hned jsem dostal roli v celostatni televizi CBS. Honorovana sice zrovna nebyla, ale kazdy musi nejak zacit:-) - tvoril jsem publikum v zabavne talk show kalifornskeho Jana Krause. Nevim, jak probiha obdobne nataceni u nas, ale zde to bylo echt po americku - publikum mel na starosti jeden warm-up guy a show-enhancer, jehoz role spocivala v tom, abychom tleskali a smali se dost nahlas a ve spravne okamziky, ktere nam duraznou gestikulaci ukazoval, byt bychom treba vtip nepochopili (a to ja rozumel tak 24.5%). Come on guys, America wants to hear you laugh tonight.



Nasledovat budou dalsi prvni dojmy, ktere ale asi vyzni jako znama klise a toho, kdo uz v techto krajinach pobyval, neprekvapi. V USA je vse velke. Menu nabizi volbu small-medium-big, ale i porce oznacena za malou je vetsi nez kterakoli u nas. Doufejme, ze soucasna krize na Wall streetu zpusobena kolapsem velke banky z duvodu velkeho mnozstvi rizikovych hypotecnich uveru (jejiz ozveny jsou asi citit v rade koutu sveta) nebude mit stejny privlastek...Videl jsem tu tolik tlustych lidi jako nikde jinde. LA je mesto stvorene pro auta. Jemne zeny zde ridi silne vozy. Benzin je na historicky vysokych 3.8 USD za galon (coz jsou asi 4 litry), Americani skripou zuby. Motoriste jsou neuveritelne ohleduplni k chodcum a cyklistum, nikdo tu na nikoho netroubi (zpatky do Latinske Ameriky: troufam si tvrdit, ze jestli hrozi v techto koncinach cestovateli nejake vyrazne nebezpeci, tak to zdaleka neni ani prepadeni ani tropicka choroba, ale kolize s motorovym vozidlem pri prechazeni silnic - auta maji absolutni nadvladu a prednost vcetne mist, kde jsou prechody, nebo pri odbocovani doprava). Oproti predpokladu me zde v L.A. prekvapila kvalita verejnych mestskych autobusu, byt si mistni stezuji, ze jejich sit neni moc husta. Jestli stale jeste plati, ze co se urodi v Kalifornii tak jednou prejde do celeho sveta, tak nase mestske busy jednou budou mit velke obrazovky ukazujici cestujicim krome reklam a zprav i presnou polohu vozidla pres gps.


Žádné komentáře: