neděle 20. července 2008

O Pantanalu

Zdravim vas moc, jsem zpatky v Campo Grande a mzouram do chvejici se obrazovky. Mame za sebou 4 dny plne zazitku a relaxace v Pantanalu, kde jsme hrali roli klasickych turistu gringos. Nas "zajezd" byl all inclusive - zahrnoval dopravu vcetne te finalni na korbe nakladacku az na misto, 3x denne vydatnou brazilskou stravu, ubytovani na taboristi, vylety do divociny ve skupince s dalsimi batuzkari. Vse provozuji mistnaci, tak mam dobry pocit, ze jsme jim dali vydelat. A je pravda, ze vsechno fungovalo bez jakehokoli zadrhelu. Soucasne se tez pruvodci chovaji prijatelne k divokym zviratum, nesahaji na ne apod.



Tento pobyt mimo mesto byl pro me dobrou prilezitosti szit se trochu lepe s mistnimi prirodnimi pomery, tak nejak se naladit na mistni den a pocasi. Slunko zde nyni vychazi v 6:30, v poledne je na severu a zapada jiz par minutek po pate odpoledne. V sest je tma jako v pytli. Ale jak vam bude na severu denniho svetla ubyvat, tak o tolik nam jizanum tady pribude:). Denni teploty v Pantanalu urcite presahly 30 stupnu. Jak tu prezivaji v lete si neumim predstavit. Nebe bylo stale absolutne bez mracku. Za 3 tydny cestovani po centralni Brazilii Lucce nikde nespadla jedina kapka.



Taboriste mi silne ozivilo vzpominky na tabory v Cechach, z lonska i drive. Polni kuchyne, jednoduche ale plne dostacujici umyvarky, spolecna nocleharna (na houpacich sitich). Vecer se udela ohen, prinese kytarka.. Akorat oci bloudi po nocni obloze a marne hledaji zachytny bod, zadny velky a maly vuz tady nejezdi. Muzete se upinat k jiznimu krizi. U taboriste je tez reka, kde jsme zchladily rozehrata tela. Soucasne s nami ji sdileli tez kajmani a pirani, sdileni ovsem bylo naprosto bezkontaktni. Pirani jsme lovili udici na kousek hoveziho a pani kucharka pak z ulovku uvarila vyvar.


V Pantanalu se obcas citite jako ve velike voliere, kde jste jednim z exponatu spolecne se vsemoznym ptactvem. Tukani, ruzni papousci, volavky a spousta dalsich, ktere bohuzel pro sve chabe prirodovedni znalosti neumim pojmenovat, ti vsichni obyvaji prakticky naprosto plochou krajinu o ohromne rozloze cca 210 tisic km2, na ktere se stridaji bazinky a melka jezirka plna ryb s travnatymi plochami "tu a tam strom" a hustymi lesiky z mistni vegetace. Vse je protkano bohatou siti rek. Ziji tu tapiri, mravenecnici, kapibary, leguani... Myslel jsem na vas, kamaradi biologove. Kdyz se vecer ozve z buse rev jako o zivot, tak to se jedna o skupinu opic. A pokud se v noci vedle vas ozve hrozive chrceni, tak to neni puma, ale holandsky kamarad, ktery silne chrape:).



Opet dekuji moc za vase zpravy, kazda moc potesi! Zitra se presouvame do Bataypory a zacnou tak 3 tydny dobrovolnicke prace. Ozvu se opet, jakmile se tam trochu zabydlim.


Žádné komentáře: